Publicat pe 2 comentarii

Noul dispozitiv portabil de la Valve, Steam Deck, costă 400 de dolari.

Dispozitivele Steam Deck vor fi disponibile în decembrie 2021 și vor putea fi folosite ca un PC prin conectarea lor la un monitor sau la un televizor.

În decembrie 2021, Valve va începe să distribuie Steam Deck, un nou dispozitiv portabil pentru jocuri. (Actualizare: Acum se acceptă rezervări, iar data de livrare a fost amânată pentru 2022).

Dispozitivul este o „putere” AMD, potrivit lui Valve, capabil să ruleze „cele mai recente jocuri AAA”. Un ecran tactil de 7 inci, 1280×800, trackpad-uri similare cu Steam Controller și stick-uri analogice de dimensiuni normale sunt toate incluse în dreptunghiul negru voluminos.

Poate că o analogie mai bună este că este un mic PC cu un controler atașat, mai degrabă decât o consolă de jocuri.

Lawrence Yang de la Valve

Steam Deck este construit pe o nouă versiune de SteamOS, sistemul de operare bazat pe Linux al celor de la Valve, pe care sperau că va deveni un standard de cameră de zi încă de pe vremea când Steam Machines erau o chestie. Asta nu înseamnă că Steam Deck va fi disponibil doar pentru jocuri Linux. Software-ul de compatibilitate Proton a fost „mult îmbunătățit”, potrivit Valve, iar acum funcționează cu sistemele anti-cheat. Pur și simplu, veți putea juca jocuri Windows care nu au suport oficial pentru Linux.

De asemenea, veți putea să vă jucați cu Steam Deck (nu este o cutie blocată) și să îl folosiți ca pe un computer convențional, conectându-l la un monitor și la accesorii. „Navigați pe internet, vizionați videoclipuri în streaming, ocupați-vă de treburile dumneavoastră obișnuite, instalați alte magazine de jocuri, orice”, susține Valve. Un dock USB-C cu ieșire DisplayPort și HDMI, un adaptor Ethernet și trei porturi USB este disponibil ca opțiune.

Puteți chiar să scoateți SteamOS de pe dispozitiv și să îl înlocuiți cu Windows sau cu un alt sistem de operare.

Lawrence Yang, designerul Valve, a declarat pentru IGN: „Nu credem că utilizatorii ar trebui să fie legați de un anumit traseu sau de o anumită colecție de produse pe care le pot instala”. „Este un PC dacă cumperi un Steam Deck. Poți să pui ce vrei pe el și să-l conectezi la ce periferice alegi. Poate că o analogie mai bună este că este un mic PC cu un controler atașat, mai degrabă decât o consolă de jocuri.”

Cerințe hardware pentru Steam Deck

Potrivit Valve, specificațiile dispozitivului portabil sunt următoarele:

– Procesor AMD Zen 2 4c/8t (2,4-3,5GHz) (până la 448 GFlops FP32)

– GPU: 1.0-1.6GHz, 8 RDNA 2 CUs (până la 1.6 TFlops FP32)

– 16 GB LPDDR5 RAM

– Stocare: Modele de 64 GB, 256 GB și 512 GB; cardurile MicroSD pot fi utilizate pentru a extinde spațiul de stocare.

– Dimensiunea ecranului: Ecran tactil LCD de 7″, 1280×800 (16:10), 60Hz, diagonală

– Audio: Jack stereo de 3,5 mm pentru casti, microfoane duble, ieșire USB-C/Bluetooth multicanal, difuzoare stereo care „dau un pumn”, potrivit Valve.

– Comenzi: Touch capacitiv două stick-uri analogice, D-pad, butoane faciale, declanșatoare analogice, bumpere, butoane de prindere atribuibile, butoane „view” și „menu”, giroscop

– Trackpad-uri: Există două, fiecare dintre ele având „o latență cu 55% mai bună decât Steam Controller”, potrivit Valve.

– Conectivitate wireless Wi-Fi și Bluetooth

– Conectivitate prin cablu: USB-C cu compatibilitate Alt-mode pentru DisplayPort 1.4; până la 8K @60Hz sau 4K @120Hz, USB 3.2 Gen 2

– Baterie de 40Whr, „2-8 ore de joc”

– Dimensiuni: 11,7″ x 4,6″ x 1,8″ ” (298mm x 117mm x 49mm)

– Greutate aproximativă: 1,47 lbs (669 grame)

Performanta Steam Deck

„Performanță mai mult decât suficientă pentru a rula cele mai recente titluri AAA într-un pachet de energie foarte eficient”, promite Valve despre Steam Deck. La 1080p sau mai mult, nu mă aștept să se descurce foarte bine cu jocuri solicitante din punct de vedere grafic, dar ar trebui să fie suficient la rezoluția de 1280×800 a propriului ecran. Oameni care joacă Doom Eternal, Control și Jedi: Fallen Order pot fi văzute în mediile publicitare. Suntem nerăbdători să punem la încercare un Steam Deck cu aceste jocuri și cu alte jocuri ori de câte ori vom avea unul. (Bineînțeles, ne vom asigura că poate rula Crysis, dar sunt curios cum s-ar descurca cu un joc precum Hunt: Showdown).

Durata de viață a bateriei ar putea fi o dezamăgire. Bateria Steam Deck va dura „mai multe ore” în timp ce se joacă majoritatea jocurilor și poate dura până la 8 ore în „cazuri de utilizare mai ușoare, cum ar fi streamingul de jocuri, jocuri 2D mai mici sau navigarea pe internet”, potrivit Valve. Redarea unui joc care necesită multe resurse ar trebui să dureze cel puțin două ore. Atunci sper că scaunul tău de zbor are o priză de curent.

Poți să pui Steam Deck pe pauză și să-l adormi, apoi să-l trezești instantaneu și să te întorci la joc când ești gata cu o opțiune de suspendare/reluare rapidă. (De exemplu, după ce l-ați conectat la priză).

Prețul și disponibilitatea Steam Deck

Versiunea de 64 GB a Steam Deck costă 399 de dolari. O variantă de 256 GB costă 529 de dolari, iar versiunea de 512 GB costă 649 de dolari. Cele două modele mai scumpe au o stocare NVMe mai rapidă, iar stocarea poate fi extinsă cu un card microSD în toate cele trei modele.

Gabe Newell, directorul executiv al Valve, a precizat că a fost „dificil” să se decidă asupra unui preț pentru Steam Deck, dar că gadgetul trebuia să fie suficient de puternic pentru a funcționa bine în cele din urmă.

„Convingerea noastră este că, dacă vom face acest lucru corect, vom vinde milioane de aparate și, în mod clar, se va stabili o categorie de produse în care noi și alți producători de PC-uri vom putea participa”, a adăugat Newell. „Iar acest lucru va fi benefic pentru noi pe termen lung. Așa că aceasta este starea de spirit cu care abordăm acest lucru.”

Steam Decks vor putea fi rezervate pe Steam începând de vineri, de la ora 10 a.m. Pacific, pentru un avans de 5 dolari. Acestea vor începe să fie livrate în decembrie, potrivit Valve. Dar depinde de locul în care locuiți: Unitățile vor fi livrate în Statele Unite, Canada, Uniunea Europeană și Regatul Unit în decembrie 2021, urmând ca alte regiuni să fie livrate în 2022.

Pe site-ul Steam Deck, puteți găsi toate datele și specificațiile pentru Steam Deck.

2 comentarii la „Noul dispozitiv portabil de la Valve, Steam Deck, costă 400 de dolari.

  1. salut am o problema asa cum zici tu.cu acumulatorii se pare nu mai raspunde la butonul din start ,SURSA, sti ceva cum se repara?

    1. Buna Marian, dacă repornirea forțată nu a rezolvat problema, ține apăsat butonul de volum crescător și butonul de alimentare timp de câteva secunde pentru a iniția o recuperare forțată. Va trebui să aștepți câteva secunde în timp ce dispozitivul se repornește, dar Steam Deck ar trebui să se aprindă din nou după aceea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.