Publicat pe Lasă un comentariu

Casti stricate. Ce puteți face pentru a vă repara căștile stricate.

Căștile pentru urechi nu tin prea mult, iar puține dintre căștile pe care le-am cumpărat au rezistat mai mult de câțiva ani. Care este motivul pentru care se întâmplă acest lucru? Din cauza mișcării continue, cablurile aproape întotdeauna slăbesc și se rup. Deși unii producători de căști folosesc cabluri mai rezistente și întăresc punctele în care cablurile se conectează la mufa jack și la telefoanele în sine, cablurile se pot rupe oricând. Când se întâmplă acest lucru, majoritatea oamenilor își aruncă căștile la gunoi și cumpără cu tristețe o pereche nouă. Este foarte simplu să le repari dacă știi cum să folosești un fier de lipit. Iată cum se procedează, pas cu pas…

În mod normal, o pereche de căști ieftine se va defecta mai devreme sau mai târziu, fie la locul unde cablul se conectează la căști, fie la locul unde se conectează la mufa jack.

Vă rugăm să fiți precauți!
Va fi nevoie de un cuțit sau o foarfecă, un chibrit aprins și un fier de lipit fierbinte. Vă rugăm să fiți prudenți atunci când lucrați cu aceste obiecte fierbinți, ascuțite și potențial periculoase, cum ar fi să lipiți numai într-o zonă bine ventilată. Dacă sunteți un copil, cereți ajutorul unui adult.

Dacă vă lipsesc căștile, s-ar putea să nu vă deranjeze să vă asumați riscul și să încercați să le reparați. Cu toate acestea, dacă nu lipiți cu atenție, este posibil (deși puțin probabil) să vă deteriorați componentele delicate din căști. Pentru a evita deteriorarea termică, utilizați un radiator sau folosiți fierul de lipit doar pentru perioade scurte de timp. De asemenea, este posibil ca, dacă nu vă reparați corect căștile, să ajungeți să deteriorați echipamentul audio la care le atașați.

Nu vom fi trași la răspundere pentru orice incidente, răniri sau dezastre care apar ca urmare a utilizării de către dvs. a acestui material. Dacă respectați aceste indicații, o faceți pe propriul risc.

Lucrurile de care veți avea nevoie
Pregătiți din timp următoarele elemente:

Căștile dumneavoastră cu căști s-au stricat.

  • O mufă jack de schimb (vă spun de unde să o procurați mai jos).
  • Lipitură și un fier de lipit ( Dacă nu te pricepi la lipit, ghidul de cinci minute pentru lipit al lui Collin Cunningham este un bun punct de plecare. Dacă știi deja cum să lipiești, dar nu ai mai făcut-o de ceva vreme, videoclipul foarte scurt al lui Mike Allen despre cum să lipiești îți va reîmprospăta mintea. Încearcă Adafruit Guide To Excellent Soldering pentru o explicație mai detaliată. Dacă nu ați mai lipit niciodată, este o idee bună să exersați pe niște fire vechi înainte de a încerca să vă reparați căștile).
  • O menghină este folosită pentru a transporta în siguranță obiectele atunci când lipiți. (Sau niște cleme bulldog, după cum voi explica mai târziu).
  • O brichetă sau o cutie de chibrituri
  • Un briceag, o foarfecă sau un tăietor de sârmă sunt toate instrumente utile.
  • Adăugarea unui nou conector jack


Rupeți vechea mufă jack cu o foarfecă sau un cuțit. Pur și simplu tăiați firul cât mai aproape de fișă (pentru a evita scurtarea inutilă a cablurilor căștilor). Dacă este o mufă turnată, aruncați-o; este inutilă.


Pentru a-l înlocui, va trebui să achiziționați o mufă jack nouă. Dacă înlocuiți una dintre fișele mai mici de pe o pereche normală de căști sau căști sau căști, veți avea nevoie de o fișă jack stereo de 3,5 mm, pe care o veți găsi cu ușurință online sau într-un magazin de electronice, dacă există unul în apropiere. Asigură-te că alegi o mufă stereo; mufele mono au un aspect similar. Aceste indicații se aplică în continuare dacă înlocuiți unul dintre conectorii de tip mai mare, așa că va trebui să vă asigurați că obțineți un înlocuitor de aceeași mărime cu cel inițial.

Cel pe care îl am eu are o carcasă exterioară cu șuruburi și o clemă în partea de sus pentru a fixa cablul în poziție, ceea ce vă împiedică să smulgeți cablurile din fișă dacă trageți prea tare de cablu. Dacă doriți să repetați acest exercițiu peste câteva săptămâni, clema este o idee bună! Un lucru de reținut este că noua mufă jack va fi aproape sigur mai mare decât mufa turnată pe care o înlocuiți. Acest lucru este inevitabil: în fabrici, mașinile cu „degete agile” lipesc și modelează micile fișe care intră în chestii precum căștile pentru iPod!


Această mufă de înlocuire a mufei reprezintă o fracțiune din prețul unei perechi noi de căști. 2) Deșurubați carcasa pentru a descoperi trei terminale la care puteți să vă reconectați cablul. Firele sunt împinse prin mici găuri în terminale înainte de a fi lipite la locul lor. În principiu, ar trebui să puteți reutiliza o astfel de fișă prin simpla îndepărtare a cablurilor vechi. În practică, îndepărtarea întregii lipituri vechi poate fi dificilă, iar terminalele se pot rupe dacă le îndoiți de prea multe ori, așa că vă sfătuiesc să cumpărați în schimb o fișă nouă.

Mufa de 3,5 mm pentru căști Trei link-uri privind un adaptor pentru mufa de 3,5 mm pentru căști

Asigură-te că ai cablul pregătit. Prin intermediul unui cablu stereo pentru căști trec două cabluri, unul pentru canalul stâng și unul pentru cel drept. Acestea sunt de obicei de culoare roșie și verde. Un fir de cupru înconjoară fiecare dintre aceste cabluri (masa). Îndepărtați cablurile roșu și verde până când veți avea aproximativ o jumătate de centimetru până la un centimetru de cablu gol, curat. Separați firele roșii și verzi, dar răsuciți cele două seturi de sârmă de cupru împreună pentru a face trei fire în loc de patru.
Cablul de cupru pentru căști din interior
Firele unui cablu stereo sunt prezentate în această imagine. Dezizolați cablul până la aproximativ 2,5 cm (1 inch) de fir. Unește cele două fire de cupru de masă pentru a face trei fire în loc de patru.

Ocazional, veți întâlni cabluri de căști care sunt cablate într-un mod ușor diferit. Un fir roșu sau verde se va afla în interiorul unuia dintre cablurile stereo, înconjurat de un fir de culoare cupru. Cablul verde sau roșu ar fi acoperit de un fir „dungat” roșu și verde pe celălalt cablu. Firul roșu și verde „dungat” este masa dvs. în această situație și este același cu firul de culoare cupru din celălalt cablu. Ca urmare, veți avea un fir roșu, un fir verde și un al treilea fir care este o combinație de fir de culoare cupru, roșu și verde. Sper că are sens.

Incalziti plasticul


Pentru a arde învelișul izolator, aprindeți un chibrit și încălziți capetele tuturor celor trei fire timp de câteva secunde. De obicei, este un fel de vopsea sau plastic; încercați să nu inhalați vaporii când îl ardeți. Dacă săriți peste această etapă, căștile dvs. nu vor funcționa deoarece firele nu vor face o conexiune electrică corespunzătoare atunci când vor fi lipite. Cu toate acestea, nu ardeți prea mult firele sau acestea vor deveni negre și fragile.

Lăsați flacăra să se joace pe fir pentru un scurt moment (nu mai mult de câteva secunde) înainte de a o stinge. Nu pregătiți o friptură, așa că atunci când spun scurt timp, vreau să spun scurt timp. Ați prăjit prea mult firele dacă acestea devin negre și fragile și va trebui să scurtați cablul și să o luați de la capăt. (Bineînțeles, puteți continua să scurtați cablul, dar nu mergeți prea departe sau veți ajunge cu un cablu prea scurt pentru a fi folosit confortabil).


Scoateți carcasa fișei jack pentru a descoperi cele trei terminale care corespund celor trei fire din cablu.
Acum, treceți cablul prin porțiunea superioară (din plastic) a fișei (cu alte cuvinte, prin capac) înainte de a lipi firele, astfel încât să fie gata să fie înșurubat din nou la baza metalică mai târziu. Este foarte ușor să treceți cu vederea această fază, iar dacă o faceți, va trebui să scoateți firele și să repetați procedura, ceea ce este extrem de incomod.
Este o idee bună să „cositoriți” firele goale acum, dacă știți cum să faceți acest lucru. Tinderea se referă la procesul de acoperire subțire a cablurilor goale cu lipire pentru a îmbunătăți rezistența îmbinării și contactul electric. Aceasta este o explicație clară a stanificării.

Lipirea de casti


Amintiți-vă regula de aur înainte de a lipi: lipirea nu este același lucru cu sudarea. Lipirea, spre deosebire de sudură, este concepută pentru a crea o legătură electrică puternică și stabilă, nu pentru a lipi două metale între ele. Până la lipire, asigurați-vă că firele și bornele au o legătură mecanică puternică (înțepând firele prin găuri și înfășurându-le de câteva ori).


Conexiunile stereo pentru mufa de 3,5 mm pentru căști sunt prezentate în această schemă de conexiuni.
Dacă doriți, puteți verifica cablajul în această etapă. Verificați dacă puteți auzi stereo conectând căștile în playerul de muzică și apăsând firele pe contacte. Firele trebuie să fie bine conectate la contacte. Atunci când agiți firele pe contacte, poți auzi un sunet de „pâlpâire” sau de pocnitură, dar nu-ți face griji – acest lucru ar trebui să dispară odată ce le lipiți bine la locul lor. Dacă nu auziți nimic, verificați de două ori dacă firele sunt pregătite corespunzător, staniu și cablate corect.

Conectati cabluri


Acum puteți conecta cele trei fire la cele trei terminale prin lipirea lor împreună. Terminalul exterior lat este conectat la firul de masă de culoare cupru (indicat în portocaliu în diagramă) (care se unește adesea cu clema de cablu din partea de sus). Firul verde este conectat la terminalul principal. Firul roșu este conectat la ultimul terminal. Așadar, folosind o fișă de înlocuire precum cea din imagini, cablați-o după cum urmează: Firul de împământare (portocaliu) va fi conectat la terminalul mare de jos, firul verde la terminalul din stânga, iar firul roșu la terminalul din dreapta. (Cu toate acestea, terminalele fișei dvs. ar putea fi într-o locație diferită de a mea!).
Conexiunile cablurilor pe o priză de înlocuire.

Sprijinirea unui astfel de conector jack atât de mic atunci când lipiți poate fi foarte dificilă. Dar, orice ați face, nu țineți sau atingeți partea inferioară a mufei jack atunci când lipiți partea superioară: căldura va trece prin pinii electrici într-o fracțiune de secundă, arzându-vă degetele. Sunt sigur că ați mai făcut această greșeală – am făcut-o și eu! Folosind o menghină sau o altă metodă pentru a ține ferm fișa pe o masă veche (de exemplu, o clemă mare de tip bulldog). Puteți improviza în diverse moduri, dar înainte de a începe să lipiți, asigurați-vă că noua mufă jack este complet stabilă și nemișcată: dacă se mișcă în timp ce lipiți sau în timp ce lipitura se răcește, veți ajunge să aveți o „îmbinare rece” (o conexiune slabă și nesigură).


Clemele Bulldog au fost folosite ca menghină improvizată.


Foto: Ar trebui să improvizați dacă nu aveți o menghină! Pentru a fixa ceea ce lipesc pe un blat vechi, folosesc de obicei una sau mai multe cleme bulldog mari. Cele mai importante elemente de reținut aici sunt: 1) asigurați-vă că obiectul pe care îl lipiți este bine prins, astfel încât să nu se miște atunci când vă apropiați de el; și 2) asigurați-vă că aveți suficient spațiu în jurul obiectului pentru a introduce fierul de lipit de jos sau din mână. De aceea, în loc de una singură, eu am folosit trei cleme. 3) Nu atingeți clema metalică care ține obiectul pe care îl lipiți, deoarece și aceasta va absorbi suficientă căldură pentru a vă arde; 4) Lipitura se va vărsa în jos, iar clemele metalice vor lăsa urme, așa că nu faceți acest lucru pe cea mai bună masă de luat masa.

Căștile dvs. vor funcționa în continuare dacă firele roșu și verde sunt amestecate, dar canalele stânga și dreapta vor fi inversate. Poate fi dificil să vă dați seama dacă ați făcut ceva corect. Ascultarea muzicii despre care știți că redă astfel de pasaje sau instrumente mai ales pe canalul stâng sau drept cu boxe sau alte telefoane este o modalitate de a căuta. (Dacă solo-ul de chitară al lui Slash este în urechea stângă până când lipiți, ar trebui să rămână acolo și după aceea). Apoi, cu telefoanele reparate, verificați-vă de două ori munca ascultând aceeași muzică.


Dacă vreți doar să fiți siguri de sistemul dvs. stereo, folosiți acest mic tester de sunet pe care l-am făcut pentru a verifica canalele stânga și dreapta. În ambele căști, veți auzi un scurt mesaj audio la început. Apoi, o notă ciupită poate fi auzită doar în căștile din stânga, însoțită de o notă doar în căștile din dreapta.

Când ați terminat de lipit, puneți cu grijă toate cele trei fire lipite în interiorul părții superioare a clemei fișei și închideți-o cu un clește. Când trageți de fir, acest lucru păstrează conexiunile lipite și previne ruperea lor.


Mai există o mișcare dificilă. Când o încurcați din nou, va trebui să forțați toate conexiunile lipite împreună spre mijloc, astfel încât să se potrivească perfect în interiorul carcasei. Când lipiți și presați cele trei fire împreună, este important să le țineți la distanță una de alta. Dacă intră în contact undeva, veți pierde sunetul în una sau ambele căști, sau veți obține mono în loc de stereo. Dacă nu puteți rezolva problema, luați în considerare înfășurarea unei mici cantități de bandă izolatoare în jurul sau între fire, astfel încât acestea să nu poată face o conexiune electrică chiar dacă se ating.

Instalați partea superioară, conectați căștile și ar trebui să fiți șocat!

Ce se întâmplă dacă nu funcționează? Dacă sunteți încrezător în sudură, problema este cel mai probabil că firele proaspăt sudate din fișă se ating. Așadar, deșurubați fișa și testați căștile cu cablurile ușor distanțate. Dacă acum funcționează, verificați de două ori dacă cablurile din interiorul fișei nu sunt împinse una lângă alta. Le puteți încă le puteți ține separate cu puțină bandă izolatoare. De asemenea, ați putea folosi materiale termocontractabile pentru a acoperi îmbinările sudate, dar acesta este un proces dificil la cabluri atât de mici și nu am considerat niciodată că este necesar.


Puteți oricând să tăiați cablurile și să încercați din nou dacă lipirea nu funcționează. Curățați mufa jack topind lipitura veche cu un fier de lipit, apoi scurtați cablul încă puțin și repetați procesul.
Îmbinarea a două seturi de căști rupte pentru a le repara


Dacă aveți două perechi de căști rupte, de obicei le puteți uni pentru a face o singură pereche funcțională – este mult mai simplu decât să înlocuiți mufa jack. Să presupunem că o pereche de căști are o mufă defectă, iar cealaltă pereche de căști are căști defecte. Pur și simplu tăiați firele ambelor perechi în jumătate (sau oriunde doriți) și conectați secțiunea de căști funcțională a unei perechi la secțiunea jack funcțională a celeilalte perechi.

Înainte de a lipi, va trebui să tăiați, să dezbrăcați și să pregătiți firele așa cum s-a menționat mai sus, precum și să potriviți firele de la o pereche de căști cu cele de la cealaltă pereche (ceea ce poate fi dificil dacă sunt de culori diferite). Pentru a împiedica firele goale să intre în contact și să se scurtcircuiteze, acoperiți îmbinările sudate cu materiale termocontractabile sau bandă izolatoare. Achiziționați un cablu prelungitor pentru căști și lipiți-l în schimb la căștile deteriorate ca soluție alternativă (în același sens).

Până la lipire, realizați o conexiune mecanică între fire.
Lipirea nu este același lucru cu lipiciul. Curățați firele goale și răsuciți-le ferm înainte de a lipi împreună două perechi de căști divizate pentru a crea o îmbinare mecanică fermă (una care nu se desface ușor). Atunci când lipiți o astfel de îmbinare, încălziți-o de jos și adăugați lipitura de sus, permițând lipiturii să curgă în îmbinare ca apa într-un burete. Dacă doriți să întăriți și mai mult îmbinarea după ce ați aplicat izolația, înfășurați în jurul ei niște sârmă solidă și apoi adăugați mai multă izolație deasupra.

La capătul căștilor, cablul este fixat.


Acest lucru este mai dificil decât simpla îndepărtare a unui conector jack, dar este practic aceeași procedură. Chiar dacă doar o singură cască sau un singur căștior este rupt, puteți tăia cablul de la ambele căști sau căști, îl puteți scurta după cum este necesar și apoi puteți repara ambele telefoane. Dacă nu o faceți, unul dintre firele stereo ar fi puțin mai scurt și ar suporta un curent puțin mai mare decât celălalt, putând să vă deterioreze atât căștile, cât și orice lucru de care sunt atașate. Modul în care demontați căștile sau căștile diferă în funcție de marcă. Consultați articolul nostru principal despre căști pentru câteva imagini de referință utile.

Ce se întâmplă dacă cablul dvs. are mai mult de o pereche de fire?
Cablurile pentru căști cu trei sau patru fire sunt cele mai comune, dar este posibil să descoperi că al tău are chiar mai multe fire în interior; căștile cu cinci sau șase fire nu sunt neobișnuite. În mod normal, există două motive pentru a folosi mai mult de trei sau patru fire la căștile dumneavoastră:

Dacă aveți o pereche de căști sau căști obișnuite cu un cablu cu cinci sau șase fire, explicația cea mai evidentă este că unele dintre fire nu sunt folosite: designerii au folosit un cablu cu mai multe fire, dar au atașat doar trei sau patru fire dintr-un anumit motiv. Va trebui să folosiți un multimetru (sau să faceți încercări și erori) pentru a vă da seama ce fire trebuie să legați în această situație.

Ce puteti cumpara?

Cu puțin noroc, veți putea să deschideți căștile sau căștile de la capătul de ascultare pentru a vedea care fire sunt atașate unde și care transportă semnalele sonore, iar apoi veți ști ce trebuie să faceți la capătul de conectare. Alegerile tale sunt mai restrânse dacă nu poți face acest lucru pentru că căștile tale sunt mulate sau greu de deschis. Deoarece diverși producători folosesc coduri de culori diferite (și complet arbitrare) pentru firele lor, nu pot oferi niciun sfat general. Cel mai bun sfat este să căutați „6 wire headphone cable” urmat de numele căștilor sau al căștilor dvs. și să sperați că cineva a postat deja informații pe un site web.

Dacă folosiți o cască mai complicată, cu microfon încorporat sau ceva de genul căștilor cu anulare a zgomotului, este posibil să găsiți mai mult de trei sau patru fire. Din păcate, va trebui să vă bazați pe un multimetru și/sau pe încercări și erori în această situație.

Vă mulțumim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.